Великден с Lupa.bg: Булгурени кюфтета със спанак и грах
за 16 броя, 60 мин

Продукти
150 г булгур
150 г грах – пресен или замразен
300 г листа спанак (може да се замени с друг листен зеленчук – лапад, коприва, цвекло, лобода)
2 скилидки чесън
3 с.л. зехтин или олио
3 с.л. нишесте – идеално е да е картофено
½ ч.л. лют червен пипер или сладък
½ ч.л. куркума на прах
½ ч.л. гарам масала или къри на прах
3 с.л. прясна галета – хлебни трохи
сол и черен пипер
Приготвяне
Булгурът в цедка се изплаква с гореща вода. Кипва в двойно количество подсолена вода и се готви 15-20 мин. Оставя се да изстине.
Грахът се бланшира във вряща подсолена вода 3-4 мин. Изцежда се и се пасира, смила едро.
Спанакът се слага на котлона с 1-2 с.л. вода само да се слегне. Отцежда се идеално и се нарязва едро.
Обеленият чесън се наситнява. Запържва се в 1 с.л. загрят зехтин или олио 1 мин. Добавя се спанакът и се готви около 2 мин. на тих огън. Подправя се със сол и черен пипер. Оставя се да изстине.
Нишестето се разтваря в 4-5 с.л. студена вода.
Смесват се булгурът, грахът, спанакът, черен пипер, сол, червения пипер, куркумата, гарам масала, нишестето и галетата.
Оформят се 16 плоски кюфтета с мокри ръце. Пържат се на порции в останалия загрят зехтин или олио от двете страни до златисто кафяво на средна температура.