Великден с Lupa.bg: Класиката агнешко бутче с билкови картофки
за 6 порции, 15 мин + време за печене
Продукти
1,8 – 2 кг агнешко месо от бут или плешка с кост
5-6 с.л. зехтин или олио
1 кг пресни картофки
1 букетче прясна билка по избор – розмарин, мащерка, риган, джоджен или мента, девесил, салвия (може комбинация от две или повече билки, като се внимава със съчетанието на ароматите)
3-4 млади глави чесън
сол и черен пипер
Приготвяне
Подсушеното агнешко бутче или плешка се натрива с 3-4 с.л. зехтин или олио (може и масло), сол и черен пипер. Слага се в дълбока тава. Сипва се чаша вода.
Запича се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 30 мин. до златисто кафяв цвят отвсякъде.
Картофките – белени или с коричката, се разполовяват или се оставят цели, ако са по-дребни.
Главите чесън без да се белят се разполовяват хоризонтално. Прясната билка се наситнява.
Смесват се картофките, чесънът и билката с останалия зехтин или олио. Слагат се около агнешкото месо. Пече се още около 40 мин.
Пробва се дали е изпечено, като се пробие с остър тънък нож до коста. Ако сокът ма месото е бистър, агнешкото е готово. Ако е все още кървав, се пече още 10-20 мин.
Изважда се от фурната и се покрива с алуминиево фолио да отпочине поне 10 мин. преди да се нареже.