Великден с Lupa.bg: Козуначен сладкиш с ябълки и стафиди
за 4 порции, 70 мин
Кухня
10:57 - 28 Април 2019
3170
Продукти
8 филии стар козунак – по около 60 г всяка
250 мл прясно мляко
80 г масло
4 яйца
60 г стафиди
4 ябълки или друг плод
захар на вкус
Приготвяне
Козунакът на парчета се накисва в леко топлото прясно мляко.
Разбива се на пяна маслото с жълтъците и захар на вкус.
Добавя се с лъжица набъбналият козунак, стафидите и обелените и почистени от семето ябълки - нарязани на малки парченца.
Разбиват се белтъците на сняг и се прибавят към сместа с внимателно разбъркване чрез повдигане.
Тестото се изсипва в намазнена тавичка.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса около 50 мин. до златиста коричка.
Може да се поднесе с ванилов сос или с компот, леко сгъстен с нишесте.