Великден с Lupa.bg: Краткото печене на агнешкото в 3 варианта

Котлетчетата - цяло парче или нарязани, се готвят за минути

Кухня
09:58 - 26 Април 2019
3591
Великден с Lupa.bg: Краткото печене на агнешкото в 3 варианта

Майстори сме на дълго печеното агнешко – цяло агне, бутчета, плешки. Пекат се с часове, а после се „разпадат от кокала” и „се топят в устата”. Това са двата критерия по традиция за добре сготвено агнешко.

Има обаче и друг начин да се насладим на някои части от финото месо на агнето. С готвене буквално за минути. Като, разбира се, става дума за бонфилето и за агнешките котлетчета. Толкова са нежни, че са по-сочни и вкусни без дълга термична обработка.

Което означава, че гарнитурите към това фино месо задължително се приготвят отделно. Иначе готвенето се удължава и край с крехкостта на агнешкото. Ще се наложи да се премине към дългата топлинна обработка - пак ще е много вкусно, но няма да е същото.

Агнешко бонфиле

Агнешкото бонфиле е най-добре да не се реже на медальони. А да се приготви цяло на тиган и после да се нареже. Така става по-сочно.

Загрява се малко зехтин или олио – може да се прибави и късче масло. Добре подсушеното агнешко бонфиле се подшправя със сол и черен пипер. Запържва се по 2 мин. от всяка страна. При обръщането е времето за добавяне на пресни билки.

 

Агнешки котлетчета едно по едно

Най-бързият начин на приготявне на сочни агнешки котлетчета е да са разделени едно по едно и да се метнат на тиган или на скара. Може да са предварително мариновани или пък не – идеални са и натюр, само със сол и черен пипер. Изпържват се в леко намазнен тиган на средна до висока температура по 2-4 мин. от всяка страна. По същия начин се действа и на барбекюто.

 

 

Агнешки котлетчета цяло парче

Цялото парче агнешки котлетчета – като корона, е другото им неустоимо състояние. Трябва им съвсем малко по-дълго време, но отвътре остават идеално сочни.

Загрява се малко зехтин или олио и се запържва парчето агнешки котлети от всяка страна до златисто. Поръсват със сол и черен пипер преди обръщането. Могат и да са предварително мариновани. На вече запечатаните котлети им се добавя малко масло и се местят във фурната – предварително загрята на 170-180 градуса.

Пекат се не повече от 8-10 мин. Изважда се месото от фурната и може да се поръси с прясна билка или не. Но е задължително да се завие в алуминиево фолио за 5 мин., преди да се нарежат котлетите.