Великден с Lupa.bg: Шоколадов козунак с лешници

за 1 брой, 160 мин

Кухня
10:22 - 27 Април 2019
4179
Великден с Lupa.bg: Шоколадов козунак с лешници

Продукти

400 г брашно

2 с.л. какао на прах

100 г смлени лешници (може да се заменят с други ядки)

1 кубче прясна мая

250 мл хладко мляко

60 г захар

2 яйца

60 г разтопено масло

1 щипка сол

100 г тъмен шоколад

2 с.л. течна сметана или прясно мляко

2 с.л. едра захар

 

Приготвяне

Смесват се брашното, какаото и смлените лешници.

Натрошава се маята и се разбърква с прясното мляко, 1 с.л. захар и малко брашно. Покрива се и се оставя да шупне на топло за около 20 мин.

Прибавят се яйцата, маслото и щипката сол и се омесва гладко тесто. По-лесно става с куките на миксера, като първо се меси на най-ниска степен, а след това на най-високата около 5 мин.

Тестото се покрива и се оставя да втаса на топло около 40 мин., докато си удвои обема.

Размесва се тестото заедно с шоколада на малки парченца - може настърган едро.

Оформя се на 3 фитила и се сплита на плитка.

Слага се в тава с хартия за печене. Покрива се и втасва още около 10 мин. Намазва се със сметаната и се поръсва с едрата захар. Може да се гарнира с цели белени лешници.

Печ се в загрята фурна на 180 градуса около 45 мин.