Великден с Lupa.bg: Шоколадов козунак с лешници
за 1 брой, 160 мин
Продукти
400 г брашно
2 с.л. какао на прах
100 г смлени лешници (може да се заменят с други ядки)
1 кубче прясна мая
250 мл хладко мляко
60 г захар
2 яйца
60 г разтопено масло
1 щипка сол
100 г тъмен шоколад
2 с.л. течна сметана или прясно мляко
2 с.л. едра захар
Приготвяне
Смесват се брашното, какаото и смлените лешници.
Натрошава се маята и се разбърква с прясното мляко, 1 с.л. захар и малко брашно. Покрива се и се оставя да шупне на топло за около 20 мин.
Прибавят се яйцата, маслото и щипката сол и се омесва гладко тесто. По-лесно става с куките на миксера, като първо се меси на най-ниска степен, а след това на най-високата около 5 мин.
Тестото се покрива и се оставя да втаса на топло около 40 мин., докато си удвои обема.
Размесва се тестото заедно с шоколада на малки парченца - може настърган едро.
Оформя се на 3 фитила и се сплита на плитка.
Слага се в тава с хартия за печене. Покрива се и втасва още около 10 мин. Намазва се със сметаната и се поръсва с едрата захар. Може да се гарнира с цели белени лешници.
Печ се в загрята фурна на 180 градуса около 45 мин.