Великден с Lupa.bg: Шоколадови мъфини в черупка
за 18 броя, 70 мин
Черупките на яйцата не са за изхвърляне. Предварително перфектно измити отвън, с малко старание се превръщат във формички за печене на мъфини. В яйцето не се крие нито жълтък, нито белтък, а маскирано като яйце кексово тесто. Повече или по-малко отворени отгоре черупки, разполовени или пък само с малка дупка, колкото да се пъхне лъжичката като при ядене на рохко яйце.
Мъфините могат да се изпекат и в напълно затворени черупки, като се източат жълтъкът и белтъкът през малка дупчица. Така изненадата е пълна – разчупва се яйцето, а отвътре изскача мъфин. Изключително бижу! А тестото може да е което и да е за дребните кексчета – и сладки, и солени. Стилно натурални или пък с пищни украси. Перфектни за подарък, предястие или десерт - сюрприз.
Продукти
18 яйца
200 г тъмен шоколад
150 г масло
100 г захар
1 ванилова шушулка или 2 пак. ванилова захар
1 щипка сол
150 г брашно
1/3 пак. бакпулвер
1 с.л. какао на прах
18 ч.л. олио
Приготвяне
Жълтъците и белтъците се източват от черупките или се разчупват наполовина, или се отваря малко капаче отгоре. Отделя се съдържанието на 3 яйца за тестото. Останалите жълтъци и белтъци се прибират в хладилника и се използват до 1-2 дни.
Грубо се натрошава или нарязва тъмният шоколад и се разтопява с маслото на водна баня. Оставя се да изстине, но без да се стяга отново.
3-те яйца се разбиват със захарта, ванилията и щипката сол. Разбърква се с шоколадовото масло.
Добавя се брашното, смесено с бакпулвера, и какаото и се разбърква на гладко тесто.
Черупките се подреждат в картонени опаковки са яйца, покрити с алуминиево фолио, с отвора нагоре. Във всяка се сипва по 1 ч.л. олио. Разклащат се, за да се намажат отвътре.
Тестото се слага в шприц и се напълват яйчените черупки до ¾. Изваждат се с алуминиевото фолио и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 мин.
Ако тестото е в повече и изтече при печенето, се отстранява внимателно.