Великден с Lupa.bg: Сладки венчета с бадеми (СТЪПКА ПО СТЪПКА)
за 8 броя, 75 мин
Сплитането на великденски венец от напъпили клонки, пролетни цветя и други декорации е божествена украса за дома. Празничната трапеза обаче може да се декорира и с друг венец – напълно ядлив, като се съчетае и с нашарените яйца. По Възкресение венчетата – гевречета, малки или по-големи, тънки или по-дебели, най-често са сладки. Но може да се приготвят и пикантни.
Предлагаме стъпка по стъпка вариант за малки, сладки великденски венчета с бадеми.
Продукти
30 г масло, 1 лимон, 100 мл прясно мляко, 270 г брашно, ½ кубче прясна мая или 1 пак. суха мая, 4 с.л. олио, 1 с.л. кафява захар, 1 яйце, 2 с.л. ванилова захар, 1 щипка сол, 1 жълтък, 24 бр. белени бадемови ядки.
Приготвяне
1
Настъргва се кората на лимона. Прясното мляко се загрява леко.
2
Маята се натрошава и се смесва с 250 г брашно, 80 мл хлядко прясно мляко и олиото.
3
Прибавят се мекото масло, захарта, яйцето, ваниловта захар, щипката сол и лимоновата кора. Омесва се еластично тесто.
4
Тестото се оставя да втаса на топло около 30 мин., докато си удвои обема.
5
Размесва се тестото на набрашнена повърхност. Разделя се на 16 части. Оформят се 16 ролки с дължина около 30 см.
6
Ролките се усукват 2 по 2 на 8 фитила.
7
В тава с хартия за печене се подреждат фитилите, като се оформят на венчета–гевреци и краищата се притискат да се залепят.
8
Смесват се жълтъкът и останалото прясно мляко. Намазват се венчетата. Гарнират се с по 3 цели бадема. Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 20 мин.