Ябълкова пита с извара
за 24 порции, 1 ч и 55 мин

Продукти
1,250 кг ябълки
1 лимон
1 ч.л канела
1 с.л. кленов сироп или мед
180 г извара
1 яйце
4 с.л. олио
100 мл прясно мляко
½ ч.л ванилия
300 г брашно от лимец или друго по избор
1 пак. бакбулвер
50 г кафява захар
1 щипка сол
Приготвяне
Обелените и почистени от семето ябълки се нарязват на тънки филийки. Настъргва се кората на лимона и се изцежда сокът.
Ябълките се смесват с 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. лимонова кора, канелата и кленовия сироп или мед.
Изварата се смесва с разбъркване с яйцето, олиото, прясното мляко и ванилията.
Прибавят се брашното, бакпулверът, захарта и солта и се омесва гладко тесто.
Разстила се в тава с хартия за печене.
Отгоре се подреждат керемидообразно ябълките.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) 35-40 мин.