Ябълкова пита с извара

за 24 порции, 1 ч и 55 мин

Кухня
09:59 - 25 Април 2025
658
Ябълкова пита с извара

Продукти


1,250 кг ябълки

1 лимон

1 ч.л канела

1 с.л. кленов сироп или мед

180 г извара

1 яйце

4 с.л. олио

100 мл прясно мляко

½ ч.л ванилия

300 г брашно от лимец или друго по избор

1 пак. бакбулвер

50 г кафява захар

1 щипка сол

Приготвяне

Обелените и почистени от семето ябълки се нарязват на тънки филийки. Настъргва се кората на лимона и се изцежда сокът.

Ябълките се смесват с 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. лимонова кора, канелата и кленовия сироп или мед.


Изварата се смесва с разбъркване с яйцето, олиото, прясното мляко и ванилията.


Прибавят се брашното, бакпулверът, захарта и солта и се омесва гладко тесто.


Разстила се в тава с хартия за печене.


Отгоре се подреждат керемидообразно ябълките.


Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) 35-40 мин.