Ягодови тарталети с рикота крем (стъпка по стъпка)
за 12 броя, 60 мин
Продукти
225 г брашно, 50 г смлени бадеми, 1 с.л. бакпулвер, 1 щипка сол, 1 яйце, 125 г масло, 75 г тъмен шоколад, 700 г ягоди, ½ лимон, 250 г рикота или друга извара (може да се замени със силно изцедено кисело мляко), 6 с.л. пудра захар - около 60 г, 1 с.л. амарето – бадемов ликьор (може да се замени с друг ликьор), 1 с.л. нарязан шамфъстък или други ядки.
Приготвяне
1
Слагат се в купа брашното, смлените бадеми, бакпулверът и щипката сол. Добавят се жълтъкът, маслото на малки парченца и 1-2 с.л. вода. Омесва се гладко тесто с куките на миксера или на ръка.
2
Тестото се оформя в плоска форма, завива се в прозрачно фолио и се оставя за 1 час в хладилника.
3
Тестото се разточва тънко. Изрязват се 12 кръга с диаметър около 14 см. Покриват се отвътре плътно с тесто 12 формички за тарталети с диаметър около 12 см.
4
Надупчва се тестото на дъното по няколко пъти с вилица. Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) 15-20 мин. Оставят се да изстинат и се изваждат от формичките.
5
Шоколадът се нарязва на парчета и се разтопява на гореща, но не кипяща водна баня. Покрива се с шоколада вътрешността на тарталетите. Оставят се да изстинат.
6
Ягодите се изчистват, като се оставят цели или се разполовяват, ако са по-едри. Изцежда се лимонът.
7
Смесват се рикотата, лимоновият сок, пудрата захар и амаретото на гладък крем.
8
Пълнят се тарталетите с крема. Подреждат се ягодите отгоре и се поръсва с шамфъстък.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" -само за 1 лев.