Ягодово мляко с ориз
за 4 порции, 45 мин
Кухня
08:53 - 06 Юни 2025
678

Продукти
1 лимон
400 мл прясно мляко
100 г ориз
1 щипка сол
500 г ягоди
3 с.л. кленов сироп или мед
1 с.л. шамфъстък или други ядки
Приготвяне
Настъргва се 1 ч.л. лимонова кора и се изцежда 1 с.л. лимонов сок. Шамфъстъкът се нарязва.
Кипва се прясното мляко с ориза, лимоновата кора и щипката сол. Вари се под капак на слаб огън 25-30 мин., като се разбърква от време на време.
Измитите ягоди се подсушават, почистват се от листенцата и се нарязват на половинки или четвъртинки.
1/3 от ягодите се пасират с 1 с.л. кленов сироп. Смесва се с парченцата ягоди и лимоновия сок.
Останалият кленов сироп се разбърква в млякото с ориз. Оставя се да изстине и се гарнира с ягодите. Поръсва се с шамфъстъка.