Яйчен ликьор за Великден
за 1 литър, 20 мин
Кухня
11:02 - 19 Април 2019
3042
Продукти
1 шушулка ванилия или 2 пак. ванилова захар
6 жълтъка
250 г пудра захар
350 мл течна сметана или прясно мляко
250 мл бял ром (друг силен алкохол по избор - бренди, водка
Приготвяне
Ваниловата шушулка се разполовява по дължина и се остъргват семенцата.
Ванилията се смесва с жълтъците и пудрата захар. Разбива се до идеално гладък крем.
Добавя се течната сметана или прясното мляко и алкохолът.
Слага се на гореща водна баня и се разбива докато сместа стане пухкава. Но в никакъв случай да не заври.
Още горещ яйченият ликьор се пълни в бутилки и се затварят плътно.
По време на престоя напитката се сгъстява. Чрез разклащане на шишето яйченият ликьор отново става течен.