Яйчен ликьор за Великден

за 1 литър, 20 мин

Кухня
11:02 - 19 Април 2019
2650
Яйчен ликьор за Великден

Продукти

1 шушулка ванилия или 2 пак. ванилова захар

6 жълтъка

250 г пудра захар

350 мл течна сметана или прясно мляко

250 мл бял ром (друг силен алкохол по избор - бренди, водка

 

Приготвяне

Ваниловата шушулка се разполовява по дължина и се остъргват семенцата.

Ванилията се смесва с жълтъците и пудрата захар. Разбива се до идеално гладък крем.

Добавя се течната сметана или прясното мляко и алкохолът.

Слага се на гореща водна баня и се разбива докато сместа стане пухкава. Но в никакъв случай да не заври.

Още горещ яйченият ликьор се пълни в бутилки и се затварят плътно.

По време на престоя напитката се сгъстява. Чрез разклащане на шишето яйченият ликьор отново става течен.