Йоркширски пудинг с мащерка (историята на кулинарния шедьовър)
за 12 броя
Йоркширският пудинг е от славните кулинарни шедьоври, родили се като гарнитура. И не към какво да е, а към най-британското ястие – към неделното говеждо печено. Дебелото тестено произведение е нещо като хляб, но не съвсем. Приготвя се от брашно, яйца и мляко във вид на много течно тесто и преди печенето се подправя със сол и индийско орехче, често и с черен пипер.
Не е труден за приготвяне, но мекото печиво точно по британски си има твърди правила. Когато се разбъркат всички съставки за тестото, трябва да отпочине към половин час. Пече се в малки форми, но може и в една по-голяма тавичка. И в двата случая обаче, съдовете трябва да са намазани обилно – най-често с препържено, т.нар. изяснено масло, което се съхранява в твърдо състояние и при разтопяване и готвене издържа на високи температури. След като е намазан, съдът за печене се поставят в предварително загрята фурна. И чак когато маслото леко започне да пуши, се изсипва тестото.
Само така пудингът бързо се издига нагоре, като в средата се получава характерната коритовидна кухина. В която при поднасянето се слага сосът на говеждото печено. Или пък с други плънки извън традиционно неделното ястие.
Йоркширският пудинг обикновено се пече във фурната заедно с месо, като се поставя под него. Така мазнината от печенето на говеждото на решетката, капе в пудинга и допълнително го овкусява. Когато тестото стане хрупкаво и златисто кафяво, йоркширският пудинг е готов.
Йоркширският пудинг се е развил и като десерт. В сладък вариант със захарен сироп, с конфитюри и мармалади. Като отново влиза в действие ароматът на индийското орехче, но без сол и пипер.
Продукти
2 яйца
150 мл прясно мляко
сол и черен пипер
1 щипка захар
2 с.л. наситнена прасна мащерка или 3 с.л. суха мащерка
130 г брашно
6 ч.л. препържено масло
Приготвяне
Разбиват се яйцата с прясното мляко, 150 мл вода, 1 ч.л. сол, малко черен пипер, щипката захар и мащерката.
Добавя се брашното и се разбърква на гладко тесто. Покрива се и се оставя да престои минимум 15 мин. до към 30 мин.
Намазват се с маслото 12 малки формички – може за мъфини. Слагат се в загрята фурна на 200 градуса за 5 мин.
Изваждат се от фурната и се разпределя тестото. Пече се на 200 градуса 25-30 мин.