Задушено пиле с шафран и бадеми

за 6 порции, 80 мин

Кухня
07:03 - 26 Май 2023
3058
Задушено пиле с шафран и бадеми

Продукти

1 пиле

1 ч.л. семена кориандър или копър

1 ч.л. кимион

1 ч.л. канела

1 ч.л. зърна бахар

1 с.л. червен пипер

4 с.л. зехтин или олио

500 г лук

3 скилидки чесън

1 червено люто чушле

1-2 щипки шафран (може да се замени с куркума, но ароматът и вкусът ще са други)

3 дафинови листа

750 мл пилешки бульон

40 г бадеми

½ връзка магданоз

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Счукват се кориандърът и бахарът и се смесват с кимиона, канелата, червения пипер и 2 с.л. зехтин или олио.

Пилето се нарязва на порции. Натрива се с ароматната смес и се оставя да се маринова в хладилника около 1 час.

Обеленият лук се нарязва на ивици. Обеленият чесън се нарязва на тънко. Лютото чушле без семето се наситнява.

Маринованото пиле се запържва в голям тиган, намазан с останалия зехтин или олио, на средна температура 5-6 мин. до златисто кафяво. Изважда се месото.

В същата мазнина се запържват лукът и чесънът на средна температура 4-5 мин. Връща се пилешкото. Добавят се лютото чушле, шафранът и дафиновите листа.

Сипва се бульонът и се оставя да заври. Къкри под капак около 40 мин.

Бадемите се нарязват и се запичат на сух тиган до златисто. Прибавят се при пилето и се готви още 10-15 минути.

Ястието се подправя със сол и черен пипер и се поръсва с наситнен магданоз.