Задушено пиле с шафран и бадеми
за 6 порции, 80 мин
Продукти
1 пиле
1 ч.л. семена кориандър или копър
1 ч.л. кимион
1 ч.л. канела
1 ч.л. зърна бахар
1 с.л. червен пипер
4 с.л. зехтин или олио
500 г лук
3 скилидки чесън
1 червено люто чушле
1-2 щипки шафран (може да се замени с куркума, но ароматът и вкусът ще са други)
3 дафинови листа
750 мл пилешки бульон
40 г бадеми
½ връзка магданоз
сол и черен пипер
Приготвяне
Счукват се кориандърът и бахарът и се смесват с кимиона, канелата, червения пипер и 2 с.л. зехтин или олио.
Пилето се нарязва на порции. Натрива се с ароматната смес и се оставя да се маринова в хладилника около 1 час.
Обеленият лук се нарязва на ивици. Обеленият чесън се нарязва на тънко. Лютото чушле без семето се наситнява.
Маринованото пиле се запържва в голям тиган, намазан с останалия зехтин или олио, на средна температура 5-6 мин. до златисто кафяво. Изважда се месото.
В същата мазнина се запържват лукът и чесънът на средна температура 4-5 мин. Връща се пилешкото. Добавят се лютото чушле, шафранът и дафиновите листа.
Сипва се бульонът и се оставя да заври. Къкри под капак около 40 мин.
Бадемите се нарязват и се запичат на сух тиган до златисто. Прибавят се при пилето и се готви още 10-15 минути.
Ястието се подправя със сол и черен пипер и се поръсва с наситнен магданоз.