Зелен омлет на руло със сирене (+ сушени домати или печени чушки
за 4 порции, 80 мин

Продукти
200 г спанак (може да се замени с друг листен зеленчук – лапад, коприва, цвекло)
6 яйца
300 г меко бяло саламурено сирене
120 г сушени домати (може да се замени с печени червени чушки)
50 г бял хляб
¼ връзка пресен копър
¼ връзка див лук или зелените пера на пресен лук
1 лимон
сол и черен пипер
Приготвяне
Спанакът се бланшира във вряща подсолена вода 30 сек. Охлажда се в ледена вода и се отцежда идеално.
Пасира се с яйцата. Подправя се със сол и черен пипер.
Разстила се в тава около 22 х 30 см с хартия за печене. Пече се в загрята фурна на 170 градуса (с вентилатор 150 градуса) около 20 мин.
Оставя се да изстине 3-5 мин. Омлетът се навива заедно с хартията и се оставя да престои около 15 мин.
Натрошеното сирене се разбърква на крем и се подправя със сол и черен пипер. Сушените домати, копърът и зеленият лук се наситняват.
Хлябът се нарязва на малки парченца и се запича на сух тиган на средна температура 3 мин. Добавят се доматите и се разбърква.
Омлетът се развива, маха се хартията и се намазва със сиренето. Разпределя се отгоре доматената смес. Поръсва се с билките. Навива се отново на руло. Завива се в прозрачно фолио и се слага в хладилника за около 1 час.
Маха се фолиото и се нарязва на филийки. Поръсва се с настъргана лимонова кора и се гарнира с резенчета лимон.