Зеленчукова супа с пилешки ньоки

за 4 порции, 45 мин 

Кухня
18:05 - 11 Август 2025
596
Зеленчукова супа с пилешки ньоки

Продукти

1 филе пилешки гърди

1 ч.л. лимонова кора

сол и черен пипер

75 г течна сметана или прясно мляко

125 г грах

3-4 стръка пресен лук

2 стръка дръжкова целина

1 тиквичка

1 с.л. зехтин или олио

800 мл зеленчуков бульон

125 г спанак

 

Приготвяне

Пилешките гърди се нарязват на малки кубчета. Подправят се с лимоновата кора, сол и черен пипер. Прибавя се сметаната и се пасира. Слага се във фризера за 15 мин.

Пресният лук и целината се нарязват на тънки парченца напречно. Тиквичката се разполовява надлъжно и се нарязва на тънки филийки.

Загрява се зехтинът или олиото и се запържват заедно пресният лук, целината и тиквичката 1-2 мин. Сипва се бульонът, кипва и къкри 10 мин.

Слага се да заври около 1 л вода. Загребва се от пилешката смес с мокра чаена лъжичка и се пуска във врящата вода. Ньоките се варят около 15 мин.

Грахът и спанакът се прибавят в супата. Готви се 5 мин. и се подправя със сол и черен пипер.

Гарнира се с пилешките ньоки при поднасянето.