Зелник в бутертесто с броколи и чушки
за 4 порции, 90 мин
Продукти
400 г бутертесто
30 г масло
1 скилидка чесън
2 глави лук
2 с.л. зехтин или олио
500 г броколи
2 моркова
100 г зелена целина
2 червени чушки
200 г заквасена сметана
3 яйца
100 г настъргано жълто сирене – може кашкавал
2 с.л. нарязан босилек
сол, черен пипер, индийско орехче
Приготвяне
Кората бутертесто се намазва с разтопеното масло.
Обелените лук и чесън се наситняват. Запържват се в загретия зехтин или олио 1 мин.
Броколите, обелените моркови и почистените целина и чушки се нарязват на малки парченца. Бланшират се във вряща подсолена вода 1 мин., изплакват се под студена вода и се отцеждат.
Заквасената сметана, яйцата, сиренето и босилекът се разбъркват, подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче. Прибавят се бланшираните зеленчуци и сотираните лук и чесън.
Плънката се разстила върху бутертестото. Навива се на руло. Слага се в тава с хартия за печене.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса 45 мин. намазва се с останалото разтопено масло.