3 ВИДА коледни курабийки от 1 ТЕСТО (с тиквени семки, шафран, шипки)
за 105 броя, 90 мин + печенето
Продукти
350 г брашно
½ ч.л. бакпулвер
140 г захар
1 щипка сол
150 г масло
1 яйце
1 с.л. тиквени семки – 20 г
1 портокал
1 щипка шафран
1 филтърче шипков чай или смлени шипкови люспи
1 лимон
60 г пудра захар
1 с.л. сушени цветни листенца невен или други – например цвят лавандула
Приготвяне
Смесват се брашното, бакпулверът, 120 г захар, щипката сол. Добавя се маслото на малки парчета.
Прибавят се жълтъците, разбити с 6 с.л. студена вода.
Омесва се с куките на миксера или с бъркалка гладко тесто. Тестото се разделя на 3 равни части, оформят се на топки и се завиват в прозрачно фолио. Слагат се в хладилника.
1. Тиквените семки се запичат на сух тиган до златисто кафяво. Оставят се да изстинат.
Семките се добавят в една част от тестото и се омесва. Оформя се правоъгълна форма с дебелина около 3 см, широчина 3 см и дължина 17 см. Увива се във фолио и се слага отново в хладилника за 1-2 часа.
Нарязва се на филийки с дебелина 3-4 мм. Подреждат се в тава с хартия за печене.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) около 10 мин. Оставят се да изстинат с хартията.
2. Настъргва се фино ¼ от кората на портокала. Смесват се портокаловата кора и шафранът и се омесват с втората порция тесто.
Оформя се на ролка с дължина 15 см, обвива се във фолио и се слага отново в хладилника да се стегне.
Нарязва се на филийки с дебелина 3-4 мм. Подрежтад се в тава с хартия за печене.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) около 8 мин. Оставят се да изстинат с хартията.
Разбиват се белтъците с щипката сол. Добавя се останалата захар и се бие до твърд сняг. Слагат се в пош или в пликче, като се отрязва едното ъгълче.
Шприцоват се точици върху шафрановите бисквити.
Слагат се отново във фурната да изсъхнат на 100 градуса (с вентилатор 80 градуса) около 30 мин.
3. Настъргва се половината кора на лимона и се изцежда целият сок.
Съдържанието на филтърчето с шипков чай или шипковите люспи се счуква в хаванче на дребно. Или се смила. Разбърква се с лимоновата кора и 1 ч.л. лимонов сок и се омесва с третата порция тесто.
Оформя се на ролка с дължина 15 см. Завива се във фолио и се слага в хладилника да се стегне.
Нарязва се на филийки с дебелина 3-4 мм.
Подреждат се в тава с хартия за печене. Пече се в загрятата фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) около 10 мин. Оставят се да изстинат с хартията.
Смесва се 1 с.л. лимонов сок с пудрата захар. С пош или пликче с отрязан ъгъл се запълва центърът на всяка шипкова бисквитка. Поръсва се върху глазурата с цветни листенца. Оставят се да изсъхнат на стайна температура.