Бъдни вечер с Lupa.bg: Бобена чорба с гъби и мащерка
за 4 порции, 45 мин
Продукти
400 г предварително сварен и отцеден боб
10 г сушени гъби
2 домата
3 глави лук
400 г пресни гъби – различни или от един вид
3 с.л. зехтин или олио
500 мл зеленчуков бульон
4 клонки мащерка
2 дафинови листа
сол и черен пипер
Приготвяне
Сухите гъби се натрошават и се накисват в 100 мл гореща вода.
Доматите се обелват и се наситняват. Обеленият лук се нарязва на ивици.
Гъбите се нарязват едро или се оставят цели според размера. Запържват се в 3 с.л. загрят зехтин или олио до светлокафяво.
Изваждат се и в същата мазнина се запържва лукът около 1 мин. Подправя се със сол и черен пипер.
Прибавят се бульонът и сушените гъби заедно с водата от накисването и се кипва.
Добавят се листенцата мащерка, дафиновите листа, бобът, гъбите и доматите.
Готви се на котлона или под капак в загрята фурна на 200 градуса около 30 мин.