Бъдни вечер с Lupa.bg: Сарми с ориз, булгур и печени чушки
за 4 порции
Продукти
1 глава лук
1 скилидка чесън
6 с.л. олио (зехтин)
150 г смесени булгур и ориз
600 мл зеленчуков бульон
150 г печени червени чушки без семките
сол и черен пипер
2 ч.л. сух риган
8 едри листа кисело зеле
Приготвяне
Обелените лук и чесън се наситняват и се запържват, задушават в 2 с.л. загрято олио. Добавят се оризът и булгурът и се запържва още малко.
Сипва се половината зеленчуков бульон, оставя се да кипне и къкри под капак 10 мин.
Печените червени чушки се нарязват на кубчета. Добавят се към булгура и ориза.
Подправя се със сол, черен пипер и ригана и се разбърква.
Изрязва се по-дебелата част в основата на всеки лист кисело зеле.
Завиват се стегнати сарми от листата зеле с плънката. Може да се завържат с кухненски конец на кръст за повече стабилност и за по-ефектна визия.
Смите се запържват от двете страни в останалото загрято олио до златисто кафяво.
Заливат се с останалия бульон. Оставя се да заври и се готви на тих огън под капак 45 мин.
Овкусява със сол и черен пипер.