Билкова риба върху праз или пресен лук (с джинджифил)

за 4 порции, 45 мин

Кухня
07:49 - 24 Юни 2024
3631
Билкова риба върху праз или пресен лук (с джинджифил)

Продукти

600 г филе риба по избор

2 стръка праз

1 скилидка чесън

15 г пресен джинджифил

3 с.л. сусамово олио или друго

3 с.л. сок от лайм или лимон

сол и черен пипер

1 сухо люто чушле или парче суха чушка

¼ връзка магданоз

2-3 стръка босилек

4 стръка кориандър или копър

150 мл рибен бульон или зеленчуков

16 чери доматчета или 3-4 домата на парчета

 

Приготвяне

Празът се нарязва на шайби. Бланшира се във вряща подсолена вода 1 мин. Изплаква се под студена вода и се отцежда.

Обелените чесън и джинджифил се наситняват. Смесват се с 2 с.л. олио, 2 с.л. сок от лайм, сол и черен пипер. Прибавя се към праза.

Филето риба се нарязва на 4 парчета. Сухото чушле се натрошава. Пресните билки се наситняват и се смесват с останалите олио и сок от лайм, сол, черен пипер и ухото чушле.

Билковата смес се разстила върху рибните филета. Подреждат се върху праза. Сипва се бульонът. Подреждат се между рибата чери доматите.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 15 мин.