Билкова риба върху праз или пресен лук (с джинджифил)
за 4 порции, 45 мин
Продукти
600 г филе риба по избор
2 стръка праз
1 скилидка чесън
15 г пресен джинджифил
3 с.л. сусамово олио или друго
3 с.л. сок от лайм или лимон
сол и черен пипер
1 сухо люто чушле или парче суха чушка
¼ връзка магданоз
2-3 стръка босилек
4 стръка кориандър или копър
150 мл рибен бульон или зеленчуков
16 чери доматчета или 3-4 домата на парчета
Приготвяне
Празът се нарязва на шайби. Бланшира се във вряща подсолена вода 1 мин. Изплаква се под студена вода и се отцежда.
Обелените чесън и джинджифил се наситняват. Смесват се с 2 с.л. олио, 2 с.л. сок от лайм, сол и черен пипер. Прибавя се към праза.
Филето риба се нарязва на 4 парчета. Сухото чушле се натрошава. Пресните билки се наситняват и се смесват с останалите олио и сок от лайм, сол, черен пипер и ухото чушле.
Билковата смес се разстила върху рибните филета. Подреждат се върху праза. Сипва се бульонът. Подреждат се между рибата чери доматите.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 15 мин.