ЧНГ с Lupa.bg: Ябълков сладкиш с шипков мармалад

за 20 парчета, 60 мин

Кухня
08:24 - 31 Декември 2022
1943
ЧНГ с Lupa.bg: Ябълков сладкиш с шипков мармалад

Продукти

3 ябълки по около 120 г

3 яйца

150 г кафява захар

1 малък портокал

150 г смлени бадеми

1 ч.л. микс от подправки на прах – канела, карамфил, бахар и др.

100 г пълнозърнесто или друго брашно

3 ч.л. бакпулвер

12 листа желатин или 2 пак. на гранули

330 г шипков мармалад

1 кг извара

1-2 щипки канела

 

Приготвяне

Обелените и почистени ябълки се настъргват.

Жълтъците се разбиват с 50 г захар до пяна. Белтъците се разбиват с 50 г захар на сняг и се смесват с жълтъците.

Настъргва се портокаловата кора и се изцежда сокът.

Смесва се яйчената маса с настърганите ябълки. Добавят се смлените бадеми, подправките, брашното, бакпулверът и се разбърква.

Тестото се разстила в тава с хартия за печене. Пече се в загрята фурна на 180 градуса 25 мин. Оставя се да изстине.

Желатинът се накисва в студена вода.

Смесва се изварата с 300 г шипков мармалад, канелата и останалата захар.

Загрява се портокаловият сок с кората. Добавя се желатинът и се разбърква. Прибавя се постепенно извара сместа и всичко се разбърква на крем. Разстила се върху блата и се оставя да се стегне.

Гарнира се с останалия шипков мармалад и се нарязва.