ЧНГ с Lupa.bg: Ябълков сладкиш с шипков мармалад
за 20 парчета, 60 мин
Продукти
3 ябълки по около 120 г
3 яйца
150 г кафява захар
1 малък портокал
150 г смлени бадеми
1 ч.л. микс от подправки на прах – канела, карамфил, бахар и др.
100 г пълнозърнесто или друго брашно
3 ч.л. бакпулвер
12 листа желатин или 2 пак. на гранули
330 г шипков мармалад
1 кг извара
1-2 щипки канела
Приготвяне
Обелените и почистени ябълки се настъргват.
Жълтъците се разбиват с 50 г захар до пяна. Белтъците се разбиват с 50 г захар на сняг и се смесват с жълтъците.
Настъргва се портокаловата кора и се изцежда сокът.
Смесва се яйчената маса с настърганите ябълки. Добавят се смлените бадеми, подправките, брашното, бакпулверът и се разбърква.
Тестото се разстила в тава с хартия за печене. Пече се в загрята фурна на 180 градуса 25 мин. Оставя се да изстине.
Желатинът се накисва в студена вода.
Смесва се изварата с 300 г шипков мармалад, канелата и останалата захар.
Загрява се портокаловият сок с кората. Добавя се желатинът и се разбърква. Прибавя се постепенно извара сместа и всичко се разбърква на крем. Разстила се върху блата и се оставя да се стегне.
Гарнира се с останалия шипков мармалад и се нарязва.