Цвеклова пица с броколи , рукола и репички
за 4 броя, 40 мин
Продукти
1 малка глава червено цвекло – около 150 г
4 с.л. зехтин или олио
¼ кубче прясна мая или ½ пак. суха
350 г пълнозърнесто брашно
сол
1 малка глава червен лук
6 чери доматчета
1 глава пъстро цвекло (може да се замени с ряпа или 1 малка връзка репички)
200 г броколи
80 г рукола
200 г меко козе сирене (можеда се замени с добре изкиснато бяло саламурено сирене)
3 с.л. микс от сухи билки Прованс или друг
1 с.л. мед
40 г настъргано жълто сирене по избор – може кашкавал
Приготвяне
Червеното цвекло се обелва, нарязва се на филийки и се разбърква с 1 с.л. зехтин или олио. Разстила се в тава с хартия за печене. Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 30 мин. Оставя се да изстине и се пасира.
Смесва се натрошената мая с 200 мл хладка вода. Добавя се 100 г брашно и се разбърква. Оставя се да шупне на топло за около 30 мин. Прибавят се останалото брашно, 1 ч.л. сол, останалото олио или зехтин, цвекловото пюре. Омесва се гладко тесто и се оставя да втаса на топло около 60 мин.
Обеленият лук се нарязва на тънки пръстени. Чери доматите се нарязват на четвъртинки. Пъстрото цвекло (ряпа или репички) се нарязва на тънки филийки. Броколито се разделя на малки розички. Козе сиренето се смесва с меда и билките.
Тестото се разделя на 4 части и се разточва на кръгове, като се оформя малко по-дебел ръб отстрани. Слагат се в тава с хартия за печене.
Покриват се с руколата, броколите, пъстрото цвекло (ряпа или репички), доматчетата и лукът. Добавя се отгоре козе сиренето. Поръсва се с жълтото сирене.
Пекат се в загрята фурна на 220 градуса (с вентилатор 200 градуса) около 20 мин.