Цвят зелен с Lupa.bg: Билкова спаначена супа със сметана и яйца
за 4 порции, 35 мин
Продукти
4 яйца
100 праз или пресен лук
1 скилидка чесън или стръкче пресен чесън
150 г пресен спанак
2 с.л. масло
800 мл пилешки бульон
100 мл течна готварска сметана или прясно мляко
2 с.л. крем фреш или заквасена сметана
1 ч.л. горчица
1 шепа пресни билки – копър, джоджен, мента, див лук
индийско орехче, сол и черен пипер
Приготвяне
Яйцата се сваряват за 8 мин., обелват се и се разполовяват.
Празът или пресният лук се нарязва на фини пръстенчета. Чесънът се нарязва фино.
Спанакът се бланшира за 1 мин. във вряща подсолена вода. Охлажда се в студена вода, отцежда се и се наситнява или пасира.
Празът или пресният лук и чесънът се задушават в загрятото масло. Добавя се спанакът и се деглазира с бульона като се разбърква. Готви се около 5 мин.
Прибавят се течната сметана, горчицата и крем фрешът.
Разбърква се на котлона и се добавят билките, като се оставят няколко стръкчета за гарниране.
Супата се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче.
Гарнира се с варените яйца и с билките.