Цвят зелен с Lupa.bg: Спаначена крем супа с топено сирене и кедрови ядки

за 4 порции, 25 мин

Кухня
07:38 - 12 Юни 2022
4481
Цвят зелен с Lupa.bg: Спаначена крем супа с топено сирене и кедрови ядки

Продукти

800 г пресен спанак

сол и черен пипер

300 г картофи

2 главички шалот или само бялата част на 2 стръка пресен лук

1 скилидка чесън или стръкче пресен чесън

2 с.л. зехтин или олио

800 мл зеленчуков бульон

100 мл течна готварска сметана, заквасена сметана или гъсто кисело мляко

40 г кедрови ядки или семки по избор – слънчогледови, тиквени

80 г топено синьо сирене или друго топено сирене

 

Приготвяне

Оставят се няколко листенца спанак за гарниране, останалият се бланшира за 1 мин. във вряща подсолена вода. Охлажда се в студена вода и се нарязва.

Картофите се обелват и се нарязват на малки кубчета.

Шалотът и чесънът се наситняват. Сотират се в загретия зехтин или олио.

Добавят се картофите, запържва се още малко и се деглазира с бульона. Готви се на тих огън около 15 мин.

Добавя се течната сметана или добре разбърканото кисело мляко или заквасена сметана, като се заделят 2 с.л. Супата се пасира и се подправя със сол и черен пипер.

Кедровите ядки се запичат до златисто на сух тиган. Топеното сирене се нарязва на филийки.

Супата се гарнира с целите листенца спанак, сиренето и кедровите ядки.