Доматена супа с елда и салвия

за 2 порции, 50 мин

Кухня
09:06 - 07 Септември 2023
2838
Доматена супа с елда и салвия

Продукти

3 глави лук

2 скилидки чесън

1 морков

3 клонки мащерка

2 стръка дръжкова целина

180 мл зеленчуков бульон

1 кг нарязани домати – може от консерва

30 г елда

2 с.л. зехтин или олио

12 листенца салвия

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Обелените лук и чесън се наситняват. Обеленият морков се нарязва на кубчета. Мащерката се наситнява. Обелената от конците целина се нарязва на тънки парченца. Всичко заедно се сварява във врящия бульон на тих огън 10-12 мин. Прибавят се доматите и се готви още 10 мин.

Елдата се запича на сух тиган до златисто кафяво, сипва се вода и се сварява, без да се разварява.

Загрява се зехтинът или олиото и се изпържват листенцата салвия до хрупкаво, но без да покафенеят. Отцеждат се върху кухненска хартия.

Супата се пасира и се прецежда. Загрява се отново и се подправя със сол и черен пипер. Поръсва се с елдата и се гарнира със салвията.

Вместо елда може да се използва жито, кафяв ориз, перлен ечемик, просо.