Грахова супа с шафранов карфиол
за 4 порции, 55 мин
Продукти
200 г картофи
1 глава лук
2 с.л. зехтин или олио
500 г грах
900 мл зеленчуков бульон
3 с.л. наситнени билки – магданоз, босилек
сол, черен пипер и индийско орехче
400 г карфиол
1 см пресен джинджифил
1 скилидка чесън
1 щипка шафран или 2-3 щипки куркума
100 мл течна сметана или прясно мляко
Приготвяне
Обелените картофи се нарязват на малки кубчета. Обеленият лук се наситнява и се запържва в 1 с.л. загрят зехтин или олио.
Добавят се грахът и картофите, сипва се бульонът, подправя се със сол, черен пипер и билките. Кипва и се готви на средна температура около 20 мин.
Карфиолът се разделя на малки розички. Бланшира се във вряща подсолена вода 8 мин. Изплаква се под студена вода и се отцежда.
Обелените джинджифил и чесън се наситняват. Сотират се в останалия загрят зехтин или олио. Прибавят се карфиолът и шафранът, сипва се сметаната и се готви 5 мин. на тих огън. Подправя се със сол и черен пипер.
Супата се пасира и се подправя с индийско орехче. Гарнира се с шафрановия карфиол.
Подредете в малки купи и сервирайте гарнирано с карфиола.