Гретен от домати и картофи с бекон и лук
за 4 порции, 90 мин
Продукти
5 едри домата
3 глави лук
150 г гауда или друго жълто сирене
½ връзка магданоз
600 г картофи
масло за намазване
400 мл зеленчуков бульон
сол и черен пипер
100 г пушен бекон на филийки
Приготвяне
Доматите и обелените картофи се нарязват на филийки. Картофите се бланшират във вряща подсолена вода около 5 мин. и се изцеждат.
Лукът се обелва и се наситнява. Гаудата се настъргва. Магданозът се нарязва на дребно.
Тавичка се намазва с масло и се поръсва лукът. Подреждат се картофите и доматите с редуване керемидообразно и леко се притискат с ръка.
Бульонът се овкусява със сол и черен пипер и се изсипва върху зеленчуците.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса 20-25 мин.
Поръсва се с гаудата и се подреждат отгоре филийките бекон. Запича се на 225 градуса до златисто кафяво още 10-15 мин. Поръсва се с магданоза.