Гретен от домати и картофи с бекон и лук

за 4 порции, 90 мин

Кухня
08:12 - 15 Декември 2022
2897
Гретен от домати и картофи с бекон и лук

Продукти

5 едри домата

3 глави лук

150 г гауда или друго жълто сирене

½ връзка магданоз

600 г картофи

масло за намазване

400 мл зеленчуков бульон

сол и черен пипер

100 г пушен бекон на филийки

 

Приготвяне

Доматите и обелените картофи се нарязват на филийки. Картофите се бланшират във вряща подсолена вода около 5 мин. и се изцеждат.

Лукът се обелва и се наситнява. Гаудата се настъргва. Магданозът се нарязва на дребно.

Тавичка се намазва с масло и се поръсва лукът. Подреждат се картофите и доматите с редуване керемидообразно и леко се притискат с ръка.

Бульонът се овкусява със сол и черен пипер и се изсипва върху зеленчуците.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса 20-25 мин.

Поръсва се с гаудата и се подреждат отгоре филийките бекон. Запича се на 225 градуса до златисто кафяво още 10-15 мин. Поръсва се с магданоза.