Кардамонена спаначена супа с кюфтенца
за 4 порции, 30 мин
Продукти
400 г пресен спанак
250 г мляно говеждо/телешко месо или друг вид кайма по избор
2-3 стръка магданоз
сол и черен пипер
1 щипка канела
2 с.л. масло гхи (препържено, пречистено масло)
1 и ½ с.л. брашно
800 мл бульон по избор
6 шушулки кардамон
Приготвяне
Спанакът се нарязва или листенцата се оставят цели, ако е дребнолистен – бейби спанак.
Каймата се омесва с наситнения магданоз, сол, черен пипер и канелата. Оформят се малки топчета – кюфтенца. Изпържват се в 1 с.л. загрято масло гхи и се изваждат.
В същия съд се добавя още ½ с.л. от пречистеното масло и се загрява. Поръсва се брашното и се запържва леко. Изсипва се 400 мл бульон като се бърка до гладкост. Разрежда се с останалия бульон и се загрява.
В тиган се загрява останалото масло гхи и се слага спанакът. Готви се докато се слегне, като се разбърква и се добавя в бульона.
Семенцата кардамон от шушулките се счукват и се прибавят към супата. Подправя се със сол и черен пипер.
Добавят се кюфтенцата и се готви всичко на тих огън 5 мин.