Коледа с Lupa.bg: Джолан с ряпа и картофи (в лек сметанов сос)

за 4 порции, 150 мин

Кухня
12:08 - 25 Декември 2022
2822
Коледа с Lupa.bg: Джолан с ряпа и картофи (в лек сметанов сос)

Продукти

2 големи (задни) свински джолана с кост или 4 от по-малките (предни) – по-добре е да са с кожичката (може да се приговти и с пушени джолани)

4 глави лук

2 с.л. олио

1 с.л. кафява захар

3 дафинови листа

1 кг ряпа по избор (може да се замени с алабаш)

750 г картофи

черен пипер и сол

 

Приготвяне

Обеленият лук се наситнява.

Подсушените джолани се запържват в загрятото олио от всички страни до златисто кафяво.

Сипва се бульонът и се добавят захарта, лукът и дафиновите листа.

Готви се в загрята фурна на 225 градуса (с вентилатор 200 градуса) 1 час.

Обелените картофи и ряпа се нарязват на кубчета. Прибавят се при джоланите, подправя се със сол и черен пипер и се готви още 1 час.