Коледа с Lupa.bg: Питка с кимион, мак и сусам
140 мин
Продукти
400 г бяло пшенично брашно
½ куб. прясна мая или 1 пак. суха мая
1 щипка захар
около 10 г сол
100 г меко или леко разтопено масло
200 мл прясно мляко
1 жълтък
За поръсване:
кимион на зърна
мак
сусам
груба сол
Приготвяне
Прави се кладенче в брашното и се натрошава в него маята. Поръсва се със захарта маята, а със солта брашното наоколо. Сипва се върху маята малко хладко прясно мляко и се замесва с малко от брашното.
Покрива се с кърпа и се оставя да постои докато шупне маята.
Прибавят се останалото мляко и маслото и се омесва гладко тесто с куките на миксера или на ръка.
Слага се на топло да втаса около 30 мин. – да си удвои обема.
Тестото се разделя на парчета с големина по избор. Омесва се на топки – малки питки, и се подреждат в намаслена тава.
Намазват се с жълтъка, разбит с малко вода. Всяка питка се поръсва с различна подправка – кимион, мак, сусам. Може да се използват и други семена. Всичко се поръсва с едра сол.
Втасва отново около 15 мин. Пече се в загрята фурна на 200 градуса около 45 мин.