Коледни курабийки с лешникова декорация (ядки и сушени плодове)

за 90 броя, 80 мин + печенето

Кухня
09:12 - 14 Декември 2025
649
Коледни курабийки с лешникова декорация (ядки и сушени плодове)

Продукти

400 г брашно - изцяло бяло или по 200 г бяло и пълнозърнесто 

100 г смлени лешници

125 г кафява захар

1 ч.л. бакпулвер

160 г масло

2 яйца

1 белтък

125 г пудра захар

2 ч.л. какао на прах

50 г сушени плодове по избор

50 г ядки и семена по избор

 

Приготвяне

Смесват се с куките на миксера или на ръка с дървена лъжица или с друга бъркалка двата вида брашно, смлените лешници, кафявата захар, бакпулверът, маслото и целите яйца.

Омесва се гладко тесто, като се работи бързо, за да не омеква прекалено от топлината на ръцете. Може да продължи омесването с куките на миксера, а не с ръце.

Тестото се оформя на топка и се завива в прозрачно фолио. Оставя се в хладилника да се стегне за 1-2 часа.

Тестото се разточва на кора с дебелина около 5 мм. Изрязват се курабийки с различна форма, докато цялото тесто свърши.

По желание се пробива малка дупка във всяка курабийка, примерно с дървено шишче, за да може през нея да се прокара конец, шнурче, панделка.

Курабийките се подреждат в тава с хартия за печене. Пекат се в загрята фурна на 175 градуса (с вентилатор 160 градуса) 8-10 мин.

Белтъкът се разбива с пудрата захар на твърд сняг - глазура. Половината се оцветява, като се смесва с какаото на прах.

По-едрите сушени плодове и ядките се нараязват.

Курабийките се намазват с бяла или кафява глазура или с комбинации от двете. Декорират се със сушените плодове, ядките, семките. Оставят се напълно да изсъхнат на стайна температура. През дупчиците се нанизва избраният текстил, за да могат да се окачат и за украса.