Коледни курабийки с лешникова декорация (ядки и сушени плодове)
за 90 броя, 80 мин + печенето
Продукти
400 г брашно - изцяло бяло или по 200 г бяло и пълнозърнесто
100 г смлени лешници
125 г кафява захар
1 ч.л. бакпулвер
160 г масло
2 яйца
1 белтък
125 г пудра захар
2 ч.л. какао на прах
50 г сушени плодове по избор
50 г ядки и семена по избор
Приготвяне
Смесват се с куките на миксера или на ръка с дървена лъжица или с друга бъркалка двата вида брашно, смлените лешници, кафявата захар, бакпулверът, маслото и целите яйца.
Омесва се гладко тесто, като се работи бързо, за да не омеква прекалено от топлината на ръцете. Може да продължи омесването с куките на миксера, а не с ръце.
Тестото се оформя на топка и се завива в прозрачно фолио. Оставя се в хладилника да се стегне за 1-2 часа.
Тестото се разточва на кора с дебелина около 5 мм. Изрязват се курабийки с различна форма, докато цялото тесто свърши.
По желание се пробива малка дупка във всяка курабийка, примерно с дървено шишче, за да може през нея да се прокара конец, шнурче, панделка.
Курабийките се подреждат в тава с хартия за печене. Пекат се в загрята фурна на 175 градуса (с вентилатор 160 градуса) 8-10 мин.
Белтъкът се разбива с пудрата захар на твърд сняг - глазура. Половината се оцветява, като се смесва с какаото на прах.
По-едрите сушени плодове и ядките се нараязват.
Курабийките се намазват с бяла или кафява глазура или с комбинации от двете. Декорират се със сушените плодове, ядките, семките. Оставят се напълно да изсъхнат на стайна температура. През дупчиците се нанизва избраният текстил, за да могат да се окачат и за украса.