Круши - и сладки, и пикантни: Печени с батати, нахут и спанак

за 4 порции, 45 мин

Кухня
08:23 - 28 Декември 2022
2794
Круши - и сладки, и пикантни: Печени с батати, нахут и спанак

Продукти

300 г сварен отцеден нахут – може от консерва

600 г батати – сладки картофи (може да се заменят с обикновени картофи)

2 глави червен лук

3 с.л. зехтин или олио

1 ч.л. сух риган

сол, черен пипер, лют червен пипер

2 круши

1 шепа листенца босилек

1 с.л. лимонов сок

100 г листа спанак

 

Приготвяне

Нахутът се изплаква и се изцежда. Обелените батати се нарязват на филийки. Обеленият червен лук се нарязва на шайби.

Всичко се разстила в тавичка с хартия за печене. Полива се с 2 с.л. зехтин или олио, поръсва се с ригана и сол.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 15 мин.

Крушите се разрязват, почистват се от семето и се нарязват на полумесеци. Подреждат се върху зеленчуците и се пече всичко около 20 мин.

Листата босилек се наситняват и се смесват с лимоновия сок, останалия зехтин или олио, сол и черен пипер.

Разстила се спанакът. Върху него се слагат печените батати с нахута и крушите. Поръсва се с овкусения босилек и с лют червен пипер.