Круши - и сладки, и пикантни: Печени с батати, нахут и спанак
за 4 порции, 45 мин
Продукти
300 г сварен отцеден нахут – може от консерва
600 г батати – сладки картофи (може да се заменят с обикновени картофи)
2 глави червен лук
3 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. сух риган
сол, черен пипер, лют червен пипер
2 круши
1 шепа листенца босилек
1 с.л. лимонов сок
100 г листа спанак
Приготвяне
Нахутът се изплаква и се изцежда. Обелените батати се нарязват на филийки. Обеленият червен лук се нарязва на шайби.
Всичко се разстила в тавичка с хартия за печене. Полива се с 2 с.л. зехтин или олио, поръсва се с ригана и сол.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 15 мин.
Крушите се разрязват, почистват се от семето и се нарязват на полумесеци. Подреждат се върху зеленчуците и се пече всичко около 20 мин.
Листата босилек се наситняват и се смесват с лимоновия сок, останалия зехтин или олио, сол и черен пипер.
Разстила се спанакът. Върху него се слагат печените батати с нахута и крушите. Поръсва се с овкусения босилек и с лют червен пипер.