Круши - и сладки, и пикантни: С шоколад на тортички

за 4 порции, 90 мин

Кухня
08:20 - 28 Декември 2022
2358
Круши - и сладки, и пикантни: С шоколад на тортички

Продукти

10 г масло

25 г брашно

1/2 портокал

50 мл прясно мляко

1 ч.л. какао на прах - 5 г

4 с.л. захар - 80 г

100 г тъмен шоколад

3 яйца

1 щипка сол

4 големи круши

 

Приготвяне

4 огнеупорни формички за печене се намазват с маслото и се поръсват с 10 г от брашното.

Изрязва се тънко портокаловата кора. Кипва се прясното мляко с портокаловата кора, какаото и 2 с.л. от захарта и се маха от котлона.

Шоколадът се нарязва едро. Маха се портокаловата кора от млякото. Добавя се шоколадът и се оставя да се разтопи и да изстине.

Белтъците се разбиват на твърд сняг с щипката сол и останалата захар. Жълтъците се разбъркват с останалото брашно и се добавят в млечния шоколад. Прибавят се с леко разбъркване белтъците.

Тестото се разпределя във формичките. Във всяка се потапя права по една цяла круша.

Формичките се подреждат в тава, в която се налива около 2-3 см топла вода.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) 25-30 мин.

Може да се поднесе веднага.