Круши - и сладки, и пикантни: С шоколад на тортички
за 4 порции, 90 мин
Продукти
10 г масло
25 г брашно
1/2 портокал
50 мл прясно мляко
1 ч.л. какао на прах - 5 г
4 с.л. захар - 80 г
100 г тъмен шоколад
3 яйца
1 щипка сол
4 големи круши
Приготвяне
4 огнеупорни формички за печене се намазват с маслото и се поръсват с 10 г от брашното.
Изрязва се тънко портокаловата кора. Кипва се прясното мляко с портокаловата кора, какаото и 2 с.л. от захарта и се маха от котлона.
Шоколадът се нарязва едро. Маха се портокаловата кора от млякото. Добавя се шоколадът и се оставя да се разтопи и да изстине.
Белтъците се разбиват на твърд сняг с щипката сол и останалата захар. Жълтъците се разбъркват с останалото брашно и се добавят в млечния шоколад. Прибавят се с леко разбъркване белтъците.
Тестото се разпределя във формичките. Във всяка се потапя права по една цяла круша.
Формичките се подреждат в тава, в която се налива около 2-3 см топла вода.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) 25-30 мин.
Може да се поднесе веднага.