Кюфтенца с паста в паприкаш сос
за 4 порции, 40 мин
Продукти
250 г кайма по избор
400 г пене или друга паста
4 с.л. наситнен магданоз
1 филия хляб
2 яйца
1 ч.л. горчица
сол и черен пипер
1 глава лук
2 скилидки чесън
1-2 червени чушки – около 150 г
1 люто чушле по желание
1 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. доматено пюре
300 г смлени, пасирани домати
½ ч.л. червен пипер
50 г жълто сирене по избор – например кашкавал
Приготвяне
Пастата се сварява ал денте във вряща подсолена вода и се отцежда. Хлябът се накисва във вода.
Омесва се каймата с изстискания хляб, наситнения магданоз, яйцата, горчицата, сол и черен пипер.
Оформят се малки кюфтенца, сваряват се в подсолена вода за около 6 мин. на слаб огън и се изваждат.
Наситняват се обелените лук и чесън. Червените чушки се нарязват на кубчета, лютото чушле на пръстенчета. Всичко се запържва леко в загретия зехтин.
Добавя се доматената паста, разбърква се и се сипват пасираните домати. Готви се 5-10 мин., подправя се със сол, черен и червен пипер.
Слагат се кюфтенцата в соса и се смесва с пастата. Поръсва се с настърганото жълто сирене.
Кюфтенцата вместо да се варят, може да се изпържат.