Лазаня с червено зеле и сусамов тахан
за 3 порции, 90 мин
Продукти
300 г лук
600 г червено зеле
2 портокала
50 г масло
1-2 ч.л. захар
100 мл порто или друго силно светло вино
8 зърна бахар
1 звездичка анасон или ¼ ч.л. на прах
сол и черен пипер на вкус
20 г брашно
400 мл прясно мляко
40 г сусамов тахан
80 г жълто сирене по избор – може кашкавал
9 кори за лазаня – пресни или сухи (ако са сухи при подреждането се слагат леко да омекнат във вряща подсолена вода)
Приготвяне
Червеното зеле и обеленият лук се нарязват на тънки ивици. Изцежда се сокът от портокалите.
Разтопява се 30 г масло, слага се лукът, поръсва се със захар и се карамелизира до светлокафяво за около 3 мин.
Добавя се зелето, намалява се котлонът и се готви с разбъркване 4 мин. Деглазира се с портокаловия сок и виното - да кипне силно, и къкри докато течността намалее наполовина.
Готви се под капак още 35 мин. на средна температура, като се разбърква няколко пъти. Овкусява се със счуканите бахар и анасон, сол и черен пипер.
Разтопява се останалото масло и се запържва за кратко брашното. Разрежда се с прясното мляко като се разбърква и къкри около 20 мин. до гладък сос бешамел. Добавя се таханът и се подправя със сол. Прибавя се половината настъргано жълто сирене.
На дъното на тавичка се разстила малко бешамел. Подреждат се 3 кори лазаня. Разстила се половината зелева плънка, поръсва се малко от останалото настъргано жълто сирене. Процедурата се повтаря – кори лазаня, сос, зеле, сирене и се завършва с кори. Поръсва се отгоре със сирене.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса около 25 мин. до златисто кафяво.