Лазаня с червено зеле и сусамов тахан

за 3 порции, 90 мин

Кухня
06:54 - 13 Март 2022
2904
Лазаня с червено зеле и сусамов тахан

Продукти

300 г лук

600 г червено зеле

2 портокала

50 г масло

1-2 ч.л. захар

100 мл порто или друго силно светло вино

8 зърна бахар

1 звездичка анасон или ¼ ч.л. на прах

сол и черен пипер на вкус

20 г брашно

400 мл прясно мляко

40 г сусамов тахан

80 г жълто сирене по избор – може кашкавал

9 кори за лазаня – пресни или сухи (ако са сухи при подреждането се слагат леко да омекнат във вряща подсолена вода)

 

Приготвяне

Червеното зеле и обеленият лук се нарязват на тънки ивици. Изцежда се сокът от портокалите.

Разтопява се 30 г масло, слага се лукът, поръсва се със захар и се карамелизира до светлокафяво за около 3 мин.

Добавя се зелето, намалява се котлонът и се готви с разбъркване 4 мин. Деглазира се с портокаловия сок и виното - да кипне силно, и къкри докато течността намалее наполовина.

Готви се под капак още 35 мин. на средна температура, като се разбърква няколко пъти. Овкусява се със счуканите бахар и анасон, сол и черен пипер.

Разтопява се останалото масло и се запържва за кратко брашното. Разрежда се с прясното мляко като се разбърква и къкри около 20 мин. до гладък сос бешамел. Добавя се таханът и се подправя със сол. Прибавя се половината настъргано жълто сирене.

На дъното на тавичка се разстила малко бешамел. Подреждат се 3 кори лазаня. Разстила се половината зелева плънка, поръсва се малко от останалото настъргано жълто сирене. Процедурата се повтаря – кори лазаня, сос, зеле, сирене и се завършва с кори. Поръсва се отгоре със сирене.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса около 25 мин. до златисто кафяво.