Леща салата с червено зеле и ябълка

за 4 порции, 50 мин

Кухня
08:27 - 28 Март 2023
1934
Леща салата с червено зеле и ябълка

Продукти

200 г леща по избор

500 г червено зеле

3-4 с.л. оцет

1 с.л. ябълков сок

1-2 с.л. зехтин или олио

1-2 с.л. мед

1 щипка смлян бахар или карамфил

1 щипка канела на прах

сол и черен пипер

100 г орехови ядки

1 ябълка

лимонов сок

100 г синьо сирене (може да се замени с бяло саламурено сирене)

 

Приготвяне

Лещата се сварява в подсолена вода.

Червеното зеле се нарязва на тънки ивици. Залива се с вряща вода, престоява 5 мин. и се отцежда.

Смесват се оцетът, ябълковият сок, зехтинът, медът, бахарът, канелата, сол и черен пипер.

Орехите се запичат на сух тиган и се нарязват.

Почистената ябълка от семето се нарязва на тънки филийки и се полива с малко лимонов сок.

Лещата се смесва със зелето, ябълката и дресинга. Оставя се да престои около 20 мин.

Поръсва се с орехите и натрошеното синьо сирене.