Леща салата със смокини и бекон

за 6 порции, 40 мин

Кухня
10:08 - 28 Август 2023
3335
Леща салата със смокини и бекон

Продукти

100 г пушен бекон

450 мл зеленчуков бульон

200 г леща

сол и черен пипер

1 глава лук

4 смокини - пресни или сушени

6 с.л. зехтин или олио

3-4 с.л. оцет

1 щипка сол

20 г кервел

20 г магданоз

(може да се използва само магданоз)

150 г зелена салата по избор или спанак

 

Приготвяне

Беконът се запържва на сух тиган до хрупкавост. Отцежда се върху кухненска хартия.

Кипва се бульонът, слага се лещата и се сварява на тих огън около 20 мин. Подправя се със сол и черен пипер.

Обеленият лук се наситнява. Сушените смокини се нарязват на тънки филийки.

Разбърква се зехтинът със оцета, сол, черен пипер и щипката захар. Добавят се лукът и смокините.

Изцежда се лещата и се разбърква още топла с 4 с.л. от дресинга.

Наситнените билки и зелената салата се смесват и се овкусяват с останалия дресинг. Внимателно се прибавят към лещата. Гарнира се с бекона.