Леща супа с червено зеле и цвекло

за 4 порции, 35 мин

Кухня
09:51 - 14 Юли 2023
1701
Леща супа с червено зеле и цвекло

Продукти

¼ глава червено зеле – около 300 г

200 г цвекло

1 червено люто чушле или парче сладка чушка

2 см пресен джинджифил

1 скилидка чесън

1 с.л. зехтин или олио

½ ч.л. кориандър на прах

1 ч.л. куркума на прах

½ ч.л. смлян кимион

сол и черен пипер

1 л зеленчуков бульон

120 г червена леща или друга по избор

50 г сушени боровинки

2-3 стръка магданоз

100 г кисело мляко

½ лимон

1 с.л. балсамов оцет

 

Приготвяне

Червеното зеле се нарязва на едри парчета. Обеленото цвекло се настъргва едро. Изчистеното от семето чушле се нарязва на тънки ивици.

Обелените джинджифил и чесън се наситняват. Запържват се заедно с чушлето в загретия зехтин или олио. Подправя се с кориандъра, куркумата, кимиона и черен пипер.

Добавят се червеното зеле и цвеклото, запържва се всичко 1-2 мин и се сипва бульонът.

Прибавят се лещата, сушените боровинки и се разбърква. Кипва и се готви под капак около 15 мин.

Наситненият магданоз се смесва с киселото мляко и изцеден лимонов сок.

Супата се подправя с балсамовия оцет, сол и черен пипер. Гарнира се с киселото мляко и настъргана лимонова кора.