Леща супа с червено зеле и цвекло
за 4 порции, 35 мин
Продукти
¼ глава червено зеле – около 300 г
200 г цвекло
1 червено люто чушле или парче сладка чушка
2 см пресен джинджифил
1 скилидка чесън
1 с.л. зехтин или олио
½ ч.л. кориандър на прах
1 ч.л. куркума на прах
½ ч.л. смлян кимион
сол и черен пипер
1 л зеленчуков бульон
120 г червена леща или друга по избор
50 г сушени боровинки
2-3 стръка магданоз
100 г кисело мляко
½ лимон
1 с.л. балсамов оцет
Приготвяне
Червеното зеле се нарязва на едри парчета. Обеленото цвекло се настъргва едро. Изчистеното от семето чушле се нарязва на тънки ивици.
Обелените джинджифил и чесън се наситняват. Запържват се заедно с чушлето в загретия зехтин или олио. Подправя се с кориандъра, куркумата, кимиона и черен пипер.
Добавят се червеното зеле и цвеклото, запържва се всичко 1-2 мин и се сипва бульонът.
Прибавят се лещата, сушените боровинки и се разбърква. Кипва и се готви под капак около 15 мин.
Наситненият магданоз се смесва с киселото мляко и изцеден лимонов сок.
Супата се подправя с балсамовия оцет, сол и черен пипер. Гарнира се с киселото мляко и настъргана лимонова кора.