Малки бижута с Lupa.bg: Банички-бонбони с патладжан и сирене
за 8 броя, 45 мин
Продукти
2 главички шалот или 1 глава от по-едрия лук
2 скилидки чесън
1 патладжан - около 300 г
4 домата
5 с.л. зехтин или олио
½ ч.л. смлян кимион
сол и черен пипер
125 мл бяло вино
2-3 клонки босилек
4 фини кори за баница
75 г бяло саламурено сирене
Приготвяне
Обелените лук и чесън се наситняват.
Патладжанът се нарязва на дребни кубчета – около 1 см. Доматите се обелват и се нарязват на малки кубчета.
В половината загрят зехтин се запържват лукът и чесънът 2 мин.
Добавя се патладжанът и се сотира още 1 мин. Подправя се с кимиона, сол и черен пипер.
Прибавят се доматите и балото вино и кипва. Готви се на средна температура около 20 мин.
В края на готвенето се добавя наситненият босилек. Оставя се да изстине напълно.
Корите за баница се намазват с останалия зехтин. Подреждат се една върху друга.
Корите се разрязват напречно на 8 равни правоъгълника.
Разпределя се плънката върху всяка кора в средата. Стиска се от двете страни и се усуква кората като незатворена отгоре хартийка за бонбон.
Натрошава се сиренето и се разпределя върху отворената част на бонбоните.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) до златисто 15 мин.