Малки бижута с Lupa.bg: Тофу салатени торбички с моркови и джинджифил

за 8-10 броя, 50 мин

Кухня
09:21 - 18 Декември 2022
2670
Малки бижута с Lupa.bg: Тофу салатени торбички с моркови и джинджифил

Продукти

25 г парче пресен джинджифил

2 скилидки чесън

2 моркова

2 главички шалот или 1 глава по-едър лук

1 чили чушле

350 г тофу (може да се замени с фета или друго бяло саламурено сирене)

2 с.л. олио

сол и черен пипер

75 мл зеленчуков бульон

2 с.л. соев сос 

2 с.л. рибен сос

(или общо 4 с.л. соев сос)

40 г кашу (може да се замени с други ядки или семки по избор)

8 листа зелена салата

8 стръка див лук или зелени пера на пресен лук

сос Хойсин или друг готов сос за потапяне

 

Приготвяне

Обелените джинджифил и чесън се наситняват. Обелените моркови се нарязват на много фини пръчици. Обеленият шалот се нарязва на тънки пръстени. Чили чушлето без семките се нарязва на малки лентички. Тофуто се нарязва на дребни кубчета.

Загрява се олиото и тофуто се запържва внимателно до златисто. Подправя се със сол и черен пипер и се изважда.

В същата мазнина се сотират заедно чесънът, джинджифилът и шалотът на средна температура. Добавят се морковите и чилито и се готви още 1 мин.

Деглазира се със соевия сос, бульонът и рибния сос като се оставя силно да кипне. Готви се на средна температура докато морковите леко омекнат.

Връща се тофуто и се подправя със сол и черен пипер, оставя се да изстине.

Плънката се разпределя върху листата зелена салата. Поръсва се с нарязаното на ситно кашу. Листата се завиват нагоре на торбички. Завързват се със стръковете зелен лук.

Поднасят се със сос, в който да се потапят.