Марокански рибни шишчета (с ароматна шафранова паста)

за 4 порции, 40 мин

Кухня
08:07 - 15 Декември 2022
2218
Марокански рибни шишчета (с ароматна шафранова паста)

Продукти

400 + 200 г два вида риба филе или 600 г от един вид риба

½ ч.л. семена кориандър

1 ч.л. семена кимион

5 зърна черен пипер

2 сушени люти червени чушлета или 1 суха сладка чушка

1 щипка шафран

1 глава лук

3 скилидки чесън

пресен кориандър или магданоз

1 лайм

1 с.л. оцет

3 с.л. зехтин

сол

 

Приготвяне

Запичат се заедно на сух тиган семената кориандър, кимион и черен пипер до ароматен дим. Фино се счукват в хаванче или се смилат заедно с лютите чушлета и шафрана.

Обелените лук и чесън се наситняват. Нарязва се на дребно пресният кориандър. Изцежда се лаймът.

Смесват се счуканите подправки с лука, чесъна, кориандъра, 3 с.л. сок от лайм, оцета, зехтина и сол.

Филето риба се нарязва на кубчета 2 см. Маринова се с 2/3 от сместа и се слага в хладилника за 1-2 часа.

Нанизва се на 4 дълги или 8 по-къси шишчета. Пече се на загрята скара или грил тиган по 2 мин. от всяка страна.

Поднася се с останалата шафранова паста.