Марокански рибни шишчета (с ароматна шафранова паста)
за 4 порции, 40 мин
Продукти
400 + 200 г два вида риба филе или 600 г от един вид риба
½ ч.л. семена кориандър
1 ч.л. семена кимион
5 зърна черен пипер
2 сушени люти червени чушлета или 1 суха сладка чушка
1 щипка шафран
1 глава лук
3 скилидки чесън
пресен кориандър или магданоз
1 лайм
1 с.л. оцет
3 с.л. зехтин
сол
Приготвяне
Запичат се заедно на сух тиган семената кориандър, кимион и черен пипер до ароматен дим. Фино се счукват в хаванче или се смилат заедно с лютите чушлета и шафрана.
Обелените лук и чесън се наситняват. Нарязва се на дребно пресният кориандър. Изцежда се лаймът.
Смесват се счуканите подправки с лука, чесъна, кориандъра, 3 с.л. сок от лайм, оцета, зехтина и сол.
Филето риба се нарязва на кубчета 2 см. Маринова се с 2/3 от сместа и се слага в хладилника за 1-2 часа.
Нанизва се на 4 дълги или 8 по-къси шишчета. Пече се на загрята скара или грил тиган по 2 мин. от всяка страна.
Поднася се с останалата шафранова паста.