Мюсли хлебчета със семки и стафиди
за 10 броя, 20 мин
Продукти
220 г бяло брашно
200 г пълнозърнесто брашно
100 г овесени ядки
3 с.л. слънчогледови семки
3 с.л. ленено семе)
100 г стафиди
1 ч.л сол
1 ч.л. мед
½ кубче прясна мая или 1 пак. суха
Приготвяне
Двете брашна се смесват с 80 г овесени ядки, 2 с.л. слънчогледови семки, 2 с.л. ленено семе, стафидите, солта, меда, натрошената мая и 350 мл топла вода. Разбърква се и се оставя да втаса на стайна температура няколко часа – може цяла нощ.
Тестото се омесва до гладкост. Оформят се 10 хлябчета – най-добре с мокри ръце, защото тестото е много лепкаво.
Подреждат се на разстояние в тава с хартия за печене. Покрива се с влажна кърпа и се оставя да втаса 30 мин.
Хлебчетата се намазват с вода и се поръсват с останалите овесени ядки, слънчогледови семки и ленено семе.
Пече се в загрята фурна на 250 градуса до златисто кафяво около 15 мин., като на дъното на фурната се поставя плитък съд с гореща вода.