Никулден с Lupa.bg: Пълнена риба с гъби и спанак

за 4 порции, 70 мин

Кухня
10:30 - 05 Декември 2022
2123
Никулден с Lupa.bg: Пълнена риба с гъби и спанак

Продукти

1 сьомгова пъстърва около 1,2 кг или 2-4 според големината обикновени пъстърви (може да се замени с друга риба по избор)

1 кг спанак

4 шалота или друг по-дребен лук

1 скилидка чесън

1 парче пресен джинджифил – около 4 см

200 г гъби

3 домата

½ връзка магданоз

1 лимон

сол, черен пипер и индийско орехче

 

Приготвяне

Почистеният и измит спанак се отцежда.

Обелват се лукът, чесънът и джинджифилът. 2 главички лук се нарязват на ивици. Останалият лук, чесънът и джинджифилът се наситняват.

Половината гъби се нарязват на филийки, останалите се наситняват.

Доматите се нарязват на дребни кубчета.

Загрява се зехтинът или олиото и се запържват заедно лукът на ивици, гъбите на филийки, чесънът и джинджифилът.

Прибавя се спанакът и се задушава с разбъркване, докато се слегне. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче. Добавят се доматите, разбърква се и се маха от котлона.

Магданозът се нарязва на дребно. Настъргва се ситно кората на лимона и се изцежда сокът.

Смесват се наситнените лук и гъби, магданозът, кората и сокът на лимона.

Рибата се подсушава отвън и отвътре и се подправя със сол и черен пипер. Пълни се с магданозената смес и се закопчава с клечки за зъби.

Спаначената смес се разстила в тавичка. Слага се напълнената риба отгоре. Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 35 мин. В средата на печенето се покрива с хартия за печене.