Никулден с Lupa.bg: Пълнена риба с гъби и спанак
за 4 порции, 70 мин
Продукти
1 сьомгова пъстърва около 1,2 кг или 2-4 според големината обикновени пъстърви (може да се замени с друга риба по избор)
1 кг спанак
4 шалота или друг по-дребен лук
1 скилидка чесън
1 парче пресен джинджифил – около 4 см
200 г гъби
3 домата
½ връзка магданоз
1 лимон
сол, черен пипер и индийско орехче
Приготвяне
Почистеният и измит спанак се отцежда.
Обелват се лукът, чесънът и джинджифилът. 2 главички лук се нарязват на ивици. Останалият лук, чесънът и джинджифилът се наситняват.
Половината гъби се нарязват на филийки, останалите се наситняват.
Доматите се нарязват на дребни кубчета.
Загрява се зехтинът или олиото и се запържват заедно лукът на ивици, гъбите на филийки, чесънът и джинджифилът.
Прибавя се спанакът и се задушава с разбъркване, докато се слегне. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче. Добавят се доматите, разбърква се и се маха от котлона.
Магданозът се нарязва на дребно. Настъргва се ситно кората на лимона и се изцежда сокът.
Смесват се наситнените лук и гъби, магданозът, кората и сокът на лимона.
Рибата се подсушава отвън и отвътре и се подправя със сол и черен пипер. Пълни се с магданозената смес и се закопчава с клечки за зъби.
Спаначената смес се разстила в тавичка. Слага се напълнената риба отгоре. Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 35 мин. В средата на печенето се покрива с хартия за печене.