Никулден с Lupa.bg: Паста болонезе с риба
за 4 порции, 30 мин
Продукти
350 г по-твърда риба филе без кожата
2 пръчки дръжкова целина или стъбла с листа
1 голям морков - около 150 г
150 г лук
3 скилидки чесън
3 с.л. зехтин
сол и черен или бял пипер
150 мл сухо червено вино
400-450 г домати – може от консерва
1 с.л. доматено пюре
2 дафинови листа
2 клонки от розмарин
350 г лингуини или друга паста по иабор
1 с.л. наситнени наситнен босилек
1 щипка захар
Приготвяне
Леко обелената целина от влакната и обелените моркови, лук и чесън се нарязват на дребно.
Сотират се в загретия зехтин 7-8 мин. на средна температура. Подправя се със сол и пипер.
Деглазира се с червеното вино и се оставя силно за заври.
Прибавят се нарязаните домати, доматеното пюре, дафиновите лист и розмаринът и се готви с разбъркване на средна температура 10 мин.
Междувременно пастата се сварява ал денте във вряща подсолена вода и се отцежда.
Филето риба се нарязва на кубчета около 1 см. Добавя се към зеленчуците в края на готвенето им и къкри още 3-4 мин.
Подправя се със сол, пипер и щипката захар. Прибавя се пастата и се разбърква. Поръсва се с босилека.