Нудели с морски дарове, пъпеш и диня (Азия стил)
за 4 порции, 20 мин
Продукти
250 г оризови нудели (може да се замени с паста по избор – например спагети)
½ пъпеш
250 г диня
1 краставица
300 г готови, сготвени морски дарове - може от консерва
2 стръка пресен лук
1 шепа мента
1 лайм или ½ лимон на сок
2 с.л. лек соев сос
1-2 с.л. сусамово олио (може да се замени с друго)
1 щипка кафява захар
1 ч.л. прясно настърган джинджифил
2 с.л. наситнен див лук или зелени пера на пресен лук
сол, бял пипер, лют червен пипер на люспи
2 лайма или 1 лимон
Приготвяне
Нуделите се сваряват, без да се разваряват във вряща подсолена вода. Изплакват се под студена вода и се отцеждат.
Изрязват се на топчета пъпешът, динята и краставицата със специална лъжичка или се нарязват на кубчета.
Пресният лук се нарязва на пръстенчета, ментата – на ленти.
Смесва се сокът от лайма със соевия сос, сусамовото олио, кафявата захар, джинджифила, лука, сол, лют червен пипер, бял пипер.
Морските дарове и всичко останало се разбърква с дресинга. Гарнира се с резенчета лайм.