Ориенталско пуешко с нахут и кускус

за 4 порции, 40 мин

Кухня
07:44 - 06 Януари 2023
2543
Ориенталско пуешко с нахут и кускус

Продукти

4 моркова

3 домата

2 глави лук

350 г филе пуешки гърди

2 с.л. зехтин или олио

сол и черен пипер

1 ч.л. червен пипер

1 щипка смлян кимион

1 щипка канела на прах

250 г сварен нахут – може от консерва

200 г кускус

2-3 с.л стафиди

 

Приготвяне

Обелените моркови се нарязват на тънки шайби. Доматите се нарязват на малки кубчета. Обеленият лук се наситнява.

Пуешкото филе се нарязва на тънки ивици. Запържва се в загретия зехтин или олио на средна температура до леко златисто. Подправя се със сол, черен пипер, червен пипер, кимион и канела. Запържва се още 2-3 мин. до готовност. Месото се изважда от тигана и се завива в алуминиево фолио.

Свареният нахут се изплаква и се отцежда.

Кипва се 460 мл вода с малко сол. Залива се кускусът и се вари на слаб огън около 10 мин. Добавят се нахутът и стафидите и се готви още 5 мин.

В тигана от месото се запържва леко лукът. Прибавят се морковите и 1-2 с.л. вода и се готви под капак около 10 мин. на средна температура. Добавят се доматите и къкри още 5 мин.

Връща се пуешкото месо и отново се загрява. Подправя се със сол и черен пипер. Поднася се върху нахута и кускуса.