Ориз ориент с броколи , портокал и кашу
за 4 порции, 20 мин
Продукти
200 г ориз басмати или друг по избор
50 г кашу или други сурови ядки
500 г броколи – само розички
1 с.л. зехтин
1 щипка шафран (може да се замени с куркума)
сол и черен пипер
2 шушулки кардамон
2 карамфилчета
½ пръчка канела
2 портокала
Приготвяне
Кашуто се запича на сух тиган до златисто кафяво.
Загрява се зехтинът, запържва се оризът около 5 мин.
Прибавят се подправките и 400 мл вода. Кипва и се готви на тих огън 8-10 мин., като може да се добави още малко вода, без да се преварява оризът.
Броколите се бланшират във вряща подсолена вода 3-4 мин. Изплакват се под студена и се отцеждат.
Портокалите се обелват с нож до плода и се изваждат филенцата от ципите.
Малко преди края на готвенето на ориза, се прибавят броколите, портокалите и кашуто. Подправя се със сол и черен пипер.
Махат се пръчката канела, шушулките кардамон и карамфилчетата.