Оризов пудинг с плодов сос
за 6 порции, 60 мин
Продукти
500 мл прясно мляко
2 с.л. захар
150 г ориз
150 мл течна сметана за разбиване или още прясно мляко
1 пак. ванилова захар
250 г кайсии от компот или друг пресен, замразен или консервиран плод
70 г кафява захар
сок от 1 портокал
Приготвяне
Прясното мляко се кипва със захарта. Поръсва се оризът и се разбърква.
Кипва и се вари 20-25 мин., като се разбърква от време на време. Маха се от котлона и се оставя да набъбне под капак още 20 мин.
Разбива се сметаната и се смесва с ваниловата захар. Добавя се към ориза.
Разпределя се във формички или чаши и се слага в хладилника за 2-3 часа.
Кайсиите се пасират.
50 г кафява захар се карамелизира леко, деглазира се с портокаловия сок и се кипва с разбъркване. Разбърква се с кайсиевото пюре и останалата кафява захар.
Оризовият пудинг се обръща върху чинийки и се полива с кайсиевия сос.