Палачинкова торта с рикота и домати

за 4 порции, 45 мин

Кухня
17:55 - 11 Декември 2022
2568
Палачинкова торта с рикота и домати

Продукти

125 г брашно по избор

250 мл прясно мляко

5 с.л. газирана вода

3 яйца

сол и черен пипер

125 г рукола (може да се замени със зелена салата)

600 г домати

50 г пармезан или друго жълто сирене по избор –  може кашкавал

250 г рикота (може да се замени с извара или крем сирене)

6 ч.л. зехтин или олио

 

Приготвяне

Брашното се смесва с 200 мл прясно мляко, газираната вода, яйцата, сол до гладко течно тесто. Оставя се да отпочине 15 мин.

Руколата се нарязва на ленти, като се оставят няколко цели листенца.

Доматите се нарязват на филийки.

Настъргва се пармезанът и се смесва с рикотата и останалото прясно мляко.

Изпържват се 6 големи палачинки в по 1 ч.л. от мазнината, като още при всяко сипване на тесто в тигана се поръсва по 1/6 част от руколата. Пържат се по 1 мин. от всяка страна.

Подреждат се една върху друга като се покриват с домати и се намазва рикота сместа и се поръсва със сол и черен пипер, включително и най-горната палачинка.

Тортата се запича в загрята фурна на 175 градуса (с вентилатор 160 градуса) 20-25 мин. до златисто кафяво отгоре.

Гарнира се с целите листенца рукола.