Пълнени краставици с кайма (+ домати и босилек)

за 4 порции, 45 мин

Кухня
09:58 - 08 Декември 2025
433
Пълнени краставици с кайма (+ домати и босилек)

Продукти

около 1,5 кг краставици – по-дебели, но по-къси

400 г телешка кайма или друга по избор

4 домата – около 300 г общо

2 с.л. наситнен босилек

1 глава лук

2 скилидки чесън

3 с.л. зехтин или олио

сол

лют или сладък червен пипер

 

Приготвяне

Обелените лук и чесън се наситняват. Запържват се около 1 мин. в загретия зехтин или олио.

Прибавя се каймата и се запържва до златистокафяви гранулки.

Маха се от котлона и се подправя със сол и червен пипер.

Доматите се обелват и се нарязват на малки кубчета. Прибавят се с босилека в каймата и се разбърква.

Краставиците се обелват и се разполовяват по дължина. Издълбава се семето с лъжица.

Пълнят се с доматената кайма. Подреждат се в намазнена тавичка.

Пекат се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) – 15-20 мин.